Xsires kruist alleen de sterkste en gezondste koeienrassen in. Welke dat zijn? Dat lichten we hieronder uit. Over ieder ras kunt je individueel iets lezen. Met deze informatie hopen we dat we jouw keuze in de verschillende rassen makkelijker maken. Ieder koeienras heeft zo zijn eigen positieve eigenschappen.

Noors Roodbont

Het eerste koeienras dat Xsires aanbiedt is de middelgrote, vruchtbare en gezonde Noors Roodbont. Dit koeienras bestaat uit een populatie van 300.000 dieren. De laatste 40 jaar is de Noors Roodbonte koe consistent gefokt op gezondheidskenmerken en voerefficiëntie. Dit was nog een uitdaging in Noorwegen.

Fleckvieh

Wist je dat de Fleckvieh, ons tweede koeienras, één van de grotere en succesvolle runderpopulaties is? In de 19e eeuw wilde men in Oostenrijk een meer economische koe fokken, die voor zowel melk- en vleesproductie geschikt was. De gemiddelde Fleckvieh koe is beduidend langer in productie voordat ze wordt afgevoerd. En zelfs bij afvoer heeft ze een zeer goede restwaarde, die aanzienlijk hoger is dan bij Holstein.

Brown Swiss

Brown Swiss is een oud koeienras en komt wereldwijd voor. Het ras komt oorspronkelijk uit het noordoostelijke Alpengebied van Zwitserland. De populatie van Brown Swiss bedraagt ongeveer 7 miljoen dieren. Van origine zijn het dubbeldoelkoeien. Door de jarenlange fokkerij van Xsires heeft het ras zich ontwikkeld tot een melkras met een spiertje en veel andere positieve kenmerken.

Holstein

De Holstein koe is, met maar liefst 50 miljoen dieren, de grootste en meest gebruikte runderpopulatie wereldwijd. Het is tevens de vierde koe die Xsires inkruist. Dit is niet zo gek, want deze koeien onderscheiden zich van alle andere koeienrassen door hun hoge aanleg voor melkproductie, sublieme uiervorm en hun stijlvolle uitstraling. Holstein is een uitstekend en onmisbaar ras binnen een kruising door verschillende kenmerken.

Deskundigen zijn het er over eens

Crossbreeding kan de veestapel probleemloos en winstgevender maken. In het verleden was vanuit de fokkerijwereld de eerste reactie op het kruisen negatief. Er werd gewezen op de goede F1 en vervolgens de teleurstellingen. Nu is bewezen dat bij de juiste paringen crossbreeding een verbetering is voor de lange termijn.

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw