Deskundigen zijn het eens

Crossbreeding kan de veestapel probleemloos en winstgevender maken. In het verleden was vanuit de fokkerijwereld de eerste reactie op het kruisen negatief. Er werd gewezen op de goede F1 en vervolgens de teleurstellingen. Nu is bewezen dat bij de juiste paringen crossbreeding een verbetering is voor de lange termijn.

Waarom inkruisen?

Wil je graag jouw (Holstein) koeien en productie behouden, maar een vooruitgang realiseren in de algehele gezondheid van jouw veestapel? Dan is inkruisen met andere rassen de oplossing.

Driewegkruising

Na de jarenlange ervaring van Xsires met de driewegkruising hebben we een aantal zeer goede kruisingen met Fleckvieh, Noors Roodbont, Brown Swiss en Holstein op een rij gezet.

Kruisingschema’s

Xsires is expert op het gebied van kruisingsfokkerij. Daarom leggen wij graag uit wat de begrippen verdringingskruising, rotatiekruising, driewegkruising en vierwegkruising inhouden in de praktijk.

Wat na de F1

De tweede kruising werd in het verleden altijd als de moeilijkste ervaren. De laatste decennia zijn hiermee ervaringen opgedaan met de verdringing kruising tussen FH met HF. De eerste kruising heeft 100% heterosis , bij doorkruisen of terugkruisen verlies je veel heterosis. Bij de tweede generatie zorgt dit voor teveel variatie. Door een drieweg kruising toe te passen fok je iedere generatie vrijwel een nieuwe F1. Hierdoor heb je weinig tegenvallers en profiteer je van de heterosis. Xsires adviseert dan ook veelal een drieweg kruising. Uiteraard is een kruising plan, waarin de te gebruiken rassen en het kruisingsschema centraal staan, bedrijfsafhankelijk. Hierbij is Xsires jou graag bij van dienst.
Kleur is de toekomst, kleur is maatwerk, kleur zorgt voor levendigheid, kleur is biodiversiteit: met kleur kijk je verder de toekomst in. Xsires helpt klanten aan een zo krachtig en gezond mogelijke veestapel en kijkt daarvoor altijd naar de lange termijn. Met de kernwaarden betrouwbaar, positief en trots brengen we kleur in het leven van mens en dier. Met als doel én resultaat: gezondere koeien en gezondere bedrijfsresultaten.

Triple A

Wil je inkruisen en je hebt bepaald welke rassen en type stieren je wilt gebruiken, dan kan Triple A een praktisch hulpmiddel zijn om je te ondersteunen in de stierkeuze. Triple A is een onafhankelijk systeem dat uitgaat van het toevoegen van sterke uiterlijke kenmerken van een stier aan de zwakke punten van een melkkoe. Het systeem werkt praktisch, is geheel onafhankelijk en past goed bij een drieweg kruising. Wil je hierover meer weten neem dan contact op met Xsires.

Xsires in praktijk

Xsires Crossbreeding | Versetto-dochters in Nederland

Xsires Crossbreeding | Bedrijfsreportage | Fleckvieh x Holstein | Dochtergroep: Waldfeuer

Xsires Crossbreeding | Brown Swis: 7 x Highway

Wat vind je belangrijk?

Crossbreeding kan de veestapel probleemloos en winstgevender maken. In het verleden was vanuit de fokkerijwereld de eerste reactie op het kruisen negatief. Er werd gewezen op de goede F1 en vervolgens de teleurstellingen. Nu is bewezen dat bij de juiste paringen crossbreeding een verbetering is voor de lange termijn.

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw