Een goed kruisingsschema draagt bij aan een probleemloos en winstgevend nageslacht van de veestapel. Xsires is expert op het gebied van kruisingsfokkerij. Daarom leggen wij graag uit wat de begrippen verdringingskruising, rotatiekruising, driewegkruising en vierwegkruising inhouden in de praktijk.
Driewegkruising
Vind je de rotatiekruising met twee rassen niet voldoende? Bij de driewegkruising kruisen we drie rassen met elkaar. Dit zorgt ervoor dat je maar liefst 85% van het heterosis-effect behoudt! Je eigen voorkeur, bedrijfssituatie en de uitgangssituatie van je veestapel is bepalend voor jouw keuze in rassen. Het doel blijft dat de nakomeling beter presteert op gezondheid en vitaliteit dan het moederdier.
Bij dit kruisingsschema blijkt dat de nakomelingen het beste scoren op de eigenschappen waar de erfelijkheidsgraad het laagst van is:
vruchtbaarheid
klauwgezondheid
uiergezondheid
kalvervitaliteit
celgetal
Wat opvalt is de eenheid in de tweede kruising qua bouw, benen en uier. Dat is het gevolg van de keuze van een derde ras. Ook in latere generaties blijft de melkveestapel uniform en het heterosis effect intact. Door de verschillende rassen blijft de bloedverwantschapsgraad laag in je veestapel. Dat maakt iedere kruising een nieuwe en gezonde kruising!
Vierwegkruising
Naast een driewegkruising is een kruisingsschema van Xsires met vier rassen ook een mogelijkheid. Dit wordt een vierwegkruising genoemd. Alleen het verschil bij het gebruik van drie rassen is minimaal, en het fokschema zal na verloop van enkele generaties alsmaar ingewikkelder worden. De meerwaarde is dus zeer gering bij het gebruik van vier rassen.
Wat vind je belangrijk?
Crossbreeding kan de veestapel probleemloos en winstgevender maken. In het verleden was vanuit de fokkerijwereld de eerste reactie op het kruisen negatief. Er werd gewezen op de goede F1 en vervolgens de teleurstellingen. Nu is bewezen dat bij de juiste paringen crossbreeding een verbetering is voor de lange termijn.