Braut met pensioen

Braut met pensioen

Op 14-jarige leeftijd, geboren in 2002, is besloten Braut met pensioen te sturen vanwege zijn leeftijd.

Braut is vele jaren de meest populaire Noorse geweest, de stier heeft ervoor gezorgd dat het Noors Roodbonte ras wereldwijd op de kaart werd gezet. De stier heeft dochters in maar liefst tweeëntwintig verschillende landen.

Dat Braut een grote stempel heeft gedrukt op de kruisingsfokkerij blijkt wel uit de jaarstatistieken van CRV:

  • In Nederland is Braut de afgelopen drie jaar de meest gebruikte stier in de rubriek ‘roodbont import’. Onder deze rubriek vallen ook de rassen: RHF, Brown Swiss en Fleckvieh.
  • Braut is al vier jaar lang op rij de meest verkochte Scandinavisch Roodbonte stier in Nederland.
  • Braut is de enige stier die de afgelopen zes jaar in de top 4 van de meest gebruikte ‘roodbont import’ stier voorkomt.

In Nederland staat de teller inmiddels op 92.000 verkochte dosis. Wat de stier zo geliefd maakt onder de melkveehouders is met name zijn uitstekende bevruchtingsresultaten. Het zijn middelgrote koeien met een ijzersterk beenwerk en dat maakt dat deze stier op leeftijd nog altijd een uitstekende paring binnen de hedendaagse fokkerij is.

Ondanks dat Braut uit productie is gehaald, zullen zijn genen wel worden doorgegeven. Eén van zijn meest populaire zonen is de stier Gopollen die, gezien zijn excellente fokwaarden en de louter positieve berichten, ongetwijfeld zijn stokje zal overnemen.

Voorlopig blijft de stier nog goed leverbaar.

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw