Braut wederom stier van het jaar!

 “De Noors Roodbonte stier Braut is wederom verkozen tot stier van het jaar”

De Noors Roodbonte stier Braut heeft wederom de titel “Crossbreeding Bull of the year 2015” weten te bemachtigen. De verkiezing wordt georganiseerd door The Dairy Crossbred Blog, waar wereldwijd is gestemd om wederom een eerste plaats te bemachtigen. In 2013 won Braut de titel ook al eens.

Braut is benoemd tot de meest populaire fokstier in meerdere landen, waaronder Nederland, Engeland en de Verenigde Staten. Braut heeft wereldwijd meer dan 280.000 dochters. De stier is springlevend en produceert nog steeds sperma. Van deze stier is in Noorwegen meer sperma geëxporteerd dan van welke andere Noorse stier dan ook (in aantal dosis) verdeeld over maar liefst 22 verschillende landen. Ondanks het feit dat Braut ruim 14 jaar oud is, kan hij nog altijd goed concurreren op basis van zijn fokwaarden in het topsegment van vandaag de dag!

Geboren in 2002

Braut is geboren in het Noorse dorpje Jæren, op het melkveebedrijf van Torbjørg and Ommun Braut. Hun zoon Elling Braut runt het familiebedrijf, welke uit 25 Noors Roodbonte melkkoeien bestaat, hetgeen in Noorwegen overigens de gemiddelde bedrijfsgrootte is in aantal melkkoeien.

Gezond en Vruchtbaar

Braut staat bekend om zijn uitstekende geboorteverloop, dochtervruchtbaarheid, productie voor zowel melkgift, als -gehalten en zijn uitstekende klauwgezondheid. Wat een mooie bijkomstigheid is, is dat zijn sperma ook nog eens extreem goed bevrucht. Dit maakt hem erg gewild om in te zetten op Holstein.

Terwijl de focus binnen de fokkerij veelal op de productie is gericht, staat het Noors Roodbonte melkvee ras bekend als de absolute wereldtop voor vruchtbaarheid en gezondheid. Sinds de jaren ’70 heeft Noorwegen een database beschikbaar, waarin alle aandoeningen en behandelingen bij kalveren zijn geregistreerd. Ook zijn de dieren systematisch getest voor vruchtbaarheid. Dit alles heeft geresulteerd in één van de gezondste melkveerassen ter wereld! De veearts- en medicijnkosten zijn hierdoor erg laag en het antibioticagebruik bij Noors Roodbont is dan ook minimaal.

Wanneer u streeft naar ongecompliceerde koeien die weinig arbeid vergen, maar ook goed vruchtbaar en gezond zijn, mét daarbij een uitstekende productie:

  • Noors Roodbont

Foto 1:                 Stier Braut

Foto 2:                 Braut-dochters                NR x HF

Foto 3:                 Braut-dochter   NR x HF

Foto 4:                 Braut-dochter   100% NR

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw