Proef Noors Roodbont bij Wageningen University & Research

WAGENINGEN – Het Noorse bedrijf Geno gaat in navolging van de proef met Fleckvieh een soortgelijk onderzoek organiseren voor Noors Roodbont (NR) in Nederland. De proef wordt uitgevoerd door Xsires Crossbreeding, Geno en Wageningen University & Research.

Proefbeschrijving

Voor dit onderzoek is men op zoek naar Holstein bedrijven of bedrijven die recentelijk begonnen zijn met inkruisen, maar nog geen dieren aan de melk hebben. De minimale bedrijfsgrootte is circa 100 melkkoeien.

Het praktische gedeelte van de proef neemt twee jaar in beslag. De bedrijven dienen minimaal 25 drachtigheden met HF en 25 drachtigheden met NR per jaar te realiseren. Zodat er in het eerste en tweede jaar circa tien vaarskalveren van elk worden geboren op de betreffende bedrijven. Deze proefdieren zullen gevolgd worden tot en met de derde lactatie. Er zit een optie in het contract tot en met de vijfde lactatie.

Naast alle productiekenmerken zullen ook gezondheids- en vruchtbaarheidskenmerken worden gemeten.

Voorwaarden voor deelnemende bedrijven

  • dienen een goed werkend managementsysteem te hebben
  • deelname aan een erkend melkproductieregistratie (MPR)
  • accurate invoer van gegevens
  • bereid tot deelname aan Digiklauw
  • open staan voor eventuele bedrijfsbezoeken (maximaal zes per jaar)
  • bedrijf verwacht nog minimaal acht jaar operationeel te zijn
  • geen grote ingrijpende veranderingen, zoals een bedrijfsverplaatsing.

 

Vergoedingen

Een vierdaagse studiereis in 2018 voor twee personen (per proefbedrijf) naar Noorwegen. Gratis conventioneel NR-sperma voor de proef en nadien vijftig procent korting op het NR-sperma zo lang de proef duurt (minimaal acht jaar).

Uit alle geïnteresseerde bedrijven zullen er tien geselecteerd worden, die mee mogen doen aan de proef. De start van de proef zal begin maart zijn. Geïnteresseerde bedrijven kunnen voor informatie contact opnemen met Xsires Crossbreeding, tel. 0566-622765 of een mail sturen naar info@xsires.com.

 Of vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in, zodat wij contact met u kunnen opnemen.
[contact-form-7 id=”17737″ title=”Contactformulier_NoorsRoodbont_copy”]

 

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw