Geno-exportprijs 2015

Ook in 2015 is wederom de Geno-exportprijs gegeven aan het Noorse echtpaar Torbjørg en Ommun Braut te Klepp-Jæren. Dit was de 5e keer dat de gepensioneerde melkveehouder en zijn vrouw werden uitgenodigd op het hoofdkantoor van Geno te Hamar. Hier hebben zij de award in ontvangst mogen nemen voor de meest geëxporteerde, en de door hun gefokte Noorse stier, Braut !!

Braut is met zijn 13 jarige leeftijd de oudste Noorse stier ooit bij Geno, en hij is nog steeds in productie op het Geno KI station Hallsteingård in Trondheim. In Noorwegen wordt Braut niet meer ingezet, het plafond is bereikt. De reden hiervan is om de spreiding in de bloedvoering van het Noorse ras te waarborgen. Daarentegen is internationaal gezien Braut nog steeds één van de meest gewilde stieren. In vele delen van de wereld worden de dochters naar alle tevredenheid gemolken.

“Braut is de baas in de stal” Aldus Harald Kleiva, die dagelijks met de stier werkt. Hij houdt van zijn voer, en zal zijn stal ook niet verlaten voordat hij klaar is met eten! Braut produceert nog uitstekend voor zijn leeftijd. Hij heeft nog steeds uitstekende benen en klauwen aldus Kleiva. Op het moment doen de nazaten van Braut hun intrede op het KI-station, waarvan 2 zijn geselecteerd die mogelijk tot “Elite-Sires” worden benoemd.

In Nederland zijn er inmiddels 75.000 dosis Braut verkocht. En is al 4 jaar op een rij de meest gebruikte roodbonte – importstier. De oudste dochters in Nederland zijn inmiddels 4e kalfs.

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw