Het nummer 1 ras in NL om in te kruisen

Noors Roodbont:
het nummer 1 ras in NL om in te kruisen!
“De kruising met de hoogste productie voor kilogram Vet + Eiwit”

 

De meerwaarde van het Noors Roodbonte melkveeras krijgt steeds vaker de erkenning die het verdient. Natuurlijk wordt het ras geroemd om zijn exclusieve fokprogramma, waarin de selectie streng is en stieren zonder pardon uit het fokprogramma worden gehaald wanneer zij niet aan de norm voldoen. Deze strenge, maar vooral kostbare selectie heeft zijn vruchten afgeworpen. Niet alleen in het land van herkomst maar ook internationaal, waar het ras nog steeds bezig is met een opmars en  waar het veelal wordt toegepast in een 2- of 3-wegkruising.

 

Zo is Fleckvieh al jarenlang in Nederland het meest gebruikte ras is om in te kruisen, al zien wij dat er een verschuiving plaatsvindt, met een groeiende interesse voor Noors Roodbont. Deze verschuiving is vooral zichtbaar geworden sinds het nieuwe “fosfaatquotum” meer vorm begon te krijgen. Er zal in de toekomst minder nadruk liggen op het verhogen van de melkproductie, maar er ligt juist meer focus op het verhogen van de gehalten. Op deze manier wordt er meer kilogram vet en eiwit afgeleverd binnen dezelfde fosfaat referentie.

 

Van alle meest voorkomende kruisingen in Nederland heeft de kruising Noors Roodbont x Holstein de hoogste productie, maar liefst 587 kilogram vet en eiwit*.  Alle kruisingen moeten het afleggen behalve zuiver Holstein. Het verschil in kilogram V+E van 1,3% is hierbij wel beduidend klein in de 1e lactatie. Toch weten de Noorse kruisingen dit verschil goed te maken door haar kortere tussenkalftijd van 14 dagen, een lager inseminatiegetal van 0.2 en betere bevleesdheid van de kalveren.

 

Kortom, wilt een toekomstbestendige koe, die efficiënt voor u produceert?
Kruis dan in met Noors Roodbont

 

+             Kg V+E
+             Vruchtbaarheid
+             Gezondheidskenmerken
+             Vitale kalveren

 

Bron gegevens*: Veeteelt september 1, 2017. “Kruisen in de praktijk”

 

 

Contactformulier voor meer informatie:
[contact-form-7 id=”17702″ title=”Contactformulier_NoorsRoodbont”]

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw