Mijlpaal voor Braut in Nederland

In Nederland zijn 100.000 dosis Braut verkocht!

De Noors Roodbonte stier Braut heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. In Nederland zijn 100.000 dosis Braut verkocht! Dit is een unieke prestatie voor een stier van een relatief onbekend en ondergewaardeerd melkveeras. Braut is geboren in het Noorse dorpje Jæren op het melkveebedrijf van Torbjørg and Ommun Braut. Hun zoon Elling Braut runt het familiebedrijf. Braut is vele jaren de meest populaire Noorse geweest. De stier heeft ervoor gezorgd dat het Noors Roodbonte ras wereldwijd op de kaart is gezet. Wereldwijd zijn er meer dan 450.000 dosis verkocht, waarvan 63.000 dosis in Noorwegen. De stier heeft dochters in maar liefst tweeëntwintig verschillende landen.

Dat de Noors Roodbonte stier naamsbekendheid buiten de zijn landsgrenzen heeft vergaard, werd nogmaals bevestigd toen hij tot tweemaal toe betiteld is tot “Crossbreeding Bull of the year”. De verkiezing is georganiseerd door The Dairy Crossbred Blog. Braut heeft zowel in 2013 als in 2015 een eerste plaats weten te bemachtigen.

Braut staat bekend om zijn uitstekende geboorteverloop, dochtervruchtbaarheid, productie voor zowel melkgift, als -gehalten en zijn uitstekende klauwgezondheid. Wat een mooie bijkomstigheid is, is dat zijn sperma ook nog eens extreem goed bevrucht. Dit heeft de stier jarenlang erg gewild gemaakt om in te zetten op Holstein.

Terwijl de focus binnen de Holstein fokkerij veelal op de productie is gericht, staat het Noors Roodbonte melkvee ras bekend als de absolute wereldtop voor vruchtbaarheid en gezondheid. Sinds de jaren ’70 heeft Noorwegen een database beschikbaar, waarin alle aandoeningen en behandelingen bij kalveren zijn geregistreerd. Ook zijn de dieren systematisch getest voor vruchtbaarheid. Dit alles heeft erin geresulteerd dat het één van de gezondste melkveerassen ter wereld is! De veearts- en medicijnkosten zijn hierdoor erg laag en het antibioticagebruik bij Noors Roodbont is dan ook minimaal.

Ondanks dat Braut in 2016 uit productie is gehaald, zullen zijn genen nog steeds worden doorgegeven. Eén van zijn meest populaire zonen is de stier Gopollen die, gezien zijn excellente fokwaarden en de louter positieve berichten, ongetwijfeld het stokje van z’n vader zal overnemen.